Αυτόνομη Κατάδυση

Αυτόνομη Κατάδυση

aftonomi katadisi

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τον κόσμο που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τον κόσμο του βυθού που θα σας χαρίσει αξέχαστες συγκινήσεις!

Ένας καλά κρυμμένος, μαγικός κόσμος σας περιμένει να τον ανακαλύψετε και να σας μυήσει στα μυστικά του: ο  υποβρύχιος κόσμος. Με ποιον τρόπο; Με την βοήθεια των αυτόνομων καταδύσεων!

Πολλοί είναι αυτοί που το έχουν ήδη κάνει και φαίνονται να είναι συνεπαρμένοι από τις καταδύσεις, ανυπομονώντας για την επόμενή τους βουτιά: θα έχουν τους λόγους τους!

Βασικό πλεονέκτημα έναντι της ελεύθερης κατάδυσης – κατάδυση με άπνοια, χωρίς χρήση καταδυτικής συσκευής – και του snorkeling – επιφανειακή κολύμβηση – είναι βέβαια ο παρατεταμένος χρόνος που μπορεί να μείνει κάποιος κάτω από το νερό και να θαυμάσει τον υποβρύχιο κόσμο.

Πρόκειται για ένα άθλημα που θα σας συγκινήσει και σίγουρα θα γεμίσει με αξέχαστες στιγμές τις διακοπές σας.

Οι ελληνικές θάλασσες με κύριο πλεονέκτημα τα κρυστάλλινα νερά έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν μοναδικές για καταδύσεις: ύφαλοι, ναυάγια, αμέτρητες σπηλιές και μια πλούσια χλωρίδα με πολλά θαλάσσια φυτά και θαλάσσιες ανεμώνες.

Από την άλλη διαθέτει και εξίσου ενδιαφέρουσα θαλάσσια πανίδα την οποία απαρτίζουν όστρακα, σφουγγάρια, αχινοί, χταπόδια, αστερίες και πολλά είδη ψαριών που θα τραβήξουν μεταξύ άλλων την προσοχή σας.

Αν λοιπόν δεν φοβάστε τις βουτιές, έχετε σχετικά καλές ικανότητες στο κολύμπι και δεν έχετε κάποιο πρόβλημα με το κυκλοφορικό ή αναπνευστικό σας σύστημα, τότε δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε καθώς, ως γνωστόν, «μια δοκιμή μπορεί να σας πείσει». Άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να ασχοληθεί κάποιος με τις αυτόνομες καταδύσεις είναι η σωστή κρίση και η ικανότητα πειθαρχίας όπως και να είναι συνεργάσιμος μέσα σε μια ομάδα.

Μέχρι πρόσφατα η κατάδυση με αυτόνομη καταδυτική συσκευή ήταν σε ένα μεγάλο βαθμό απαγορευμένη, αλλά με τον νέο νόμο για τις καταδύσεις αναψυχής που τέθηκε σε εφαρμογή και στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο του 2006 τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα καταδύσεων, ο νέος αυτός νόμος επιτρέπει τις καταδύσεις σε όλη την χώρα εκτός από μερικές περιοχές που διαθέτουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πέρα από τα καταδυτικά κέντρα που λειτουργούσαν μέχρι τότε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύσταση και λειτουργία νέων κέντρων που εκπαιδεύουν ή συνοδεύουν σε καταδύσεις αναψυχής τους ενδιαφερόμενους.

Έτσι, έχει αλλάξει πια το τοπίο στην Ελλάδα και οι καταδύσεις αναψυχής έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος καθώς οι συνθήκες για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου σπορ-χόμπι είναι πολύ ευνοϊκές.

Με μια τεράστια ακτογραμμή και καλές καιρικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, κρυστάλλινα νερά αλλά και πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ακόμα μεγαλύτερος πόλος έλξης για τους αυτοδύτες, τόσο Έλληνες όσο και ξένους, που θα επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό για καταδύσεις.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως έχει ήδη αναπτυχθεί μια ειδική κατηγορία τουρισμού, που δεν είναι άλλη από τον καταδυτικό τουρισμό.

 

Μέρη για καταδύσεις

Όσο για τα μέρη που μπορεί κάποιος να καταδυθεί, δεν υπάρχει πλέον περιορισμός και οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές ακόμα και στην Αττική (Λιμανάκια Βουλαγμένης, Μαραθώνας κ.α.) ενώ οι καταδυτικές σχολές που υπάρχουν αναζητούν διαρκώς καινούρια μέρη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για καταδύσεις.

Λιμανάκια Βουλιαγμένης

Σε μικρή σχετικά απόσταση από την πρωτεύουσα, στη Βόρεια Εύβοια  και συγκεκριμένα στα ερημικά νησάκια Λιχαδονήσια ένας εντυπωσιακός βυθός με πολλά ναυάγια σας περιμένει να τον ανακαλύψετε.

Τα νησιά του Αιγαίου προσφέρουν επίσης πολλές ευκαιρίες για καταδυτικές εξορμήσεις: στην Πάρο (Σάντα Μαρία, Νάουσα, Πούντα Αντιπάρου), στην ηφαιστειογενή Κύθνο, στη Μυτιλήνη αλλά και στο Ιόνιο πέλαγος στα πανέμορφα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς. Αυτές αποτελούν ενδεικτικά κάποιες προτάσεις και σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούν τις επιλογές που έχετε!

Μαθήματα

Οι καταδύσεις έλκουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων τον τελευταίο καιρό με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές σχολές που προσφέρουν μαθήματα, τόσο γνωριμίας με το άθλημα όσο και ολοκληρωμένων μαθημάτων που οδηγούν σε απόκτηση διεθνώς αναγνωρισμένης πιστοποίησης.

 

Κατάδυση γνωριμίας

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε κοντά σε θάλασσα επιδιώξτε να κάνετε μια «κατάδυση γνωριμίας» που θα αποτελέσει και την πρώτη σας επαφή με το άθλημα.

Το τι περιλαμβάνει η «κατάδυση γνωριμίας» ποικίλλει από σχολή σε σχολή αλλά κάποια στοιχεία είναι κοινά: μια βασική θεωρητική εκπαίδευση σχετικά με τον εξοπλισμό, τα μέτρα ασφαλείας και γενικές οδηγίες που πρέπει κάποιος να γνωρίζει ενώ στη συνέχεια ακολουθεί το ουσιαστικό και βεβαίως πιο διασκεδαστικό μέρος που δεν είναι άλλο από μια κατάδυση σε μικρό βάθος -5 μέτρα είναι το μέγιστο που επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία σε αυτό το στάδιο- σε θάλασσα ή σε πισίνα.

Συμβουλή μας: επιδιώξτε η πρώτη σας αυτή επαφή να είναι σε θάλασσα.

Στο πρώτο αυτό μάθημα θα μάθετε όλα τα βασικά για τον εξοπλισμό σας καθώς και για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε μέσα στο νερό συμπεριλαμβανομένου και κάποιων βασικών σημάτων/νοημάτων που είναι απαραίτητα μιας και θα σας είναι λιγάκι δύσκολο να μιλήσετε στον εκπαιδευτή σας και να του πείτε αν κάτι σας ενοχλεί ή δεν πάει καλά!

Ολοκληρωμένος κύκλος μαθημάτων – Open Water Diver

Σίγουρα με τη γνωριμία κατάδυσης θα πάρετε το «βάπτισμα του πυρός» ωστόσο το καλύτερο είναι, εφόσον διαθέτετε χρόνο και το αντίστοιχο χρηματικό ποσό, να παρακολουθήσετε τον πρώτο κύκλο μαθημάτων, το “Open Water Diver” που θα σας οδηγήσει στην απόκτηση του πρώτου αστεριού.

Μπορείτε άνετα πλέον να συνδυάσετε τις διακοπές σας παρακολουθώντας παράλληλα τα μαθήματα σε μια σχολή κατάδυσης: από τη μία είναι λίγα τα τουριστικά θέρετρα στη χώρα μας που δεν διαθέτουν τουλάχιστον από μία σχολή κατάδυσης ενώ από την άλλη, ο πρώτος αυτός κύκλος μαθημάτων είναι εφικτό να ολοκληρωθεί μέσα σε 4-5 μέρες, ανάλογα βέβαια και με τον χρόνο που σκοπεύετε να διαθέσετε.

Αυτό θα σας επιτρέψει, εφόσον συμπληρώσετε τα μαθήματα επιτυχώς, να μπορείτε να καταδυθείτε πάντα με κάποιον άλλον μαζί σε όποιο σημείο της Ελλάδας θέλετε.

Το ιδανικό είναι να ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα μαζί με κάποιον φίλο σας ή με το ταίρι σας έτσι ώστε να μπορείτε στη συνέχεια να πηγαίνετε μαζί για καταδύσεις, καθώς είναι προαπαιτούμενο και κανόνας απαράβατος κάθε κατάδυση να πραγματοποιείται από 2 τουλάχιστον άτομα.

 

Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει τόσο θεωρητικά μαθήματα όσο και καταδύσεις σε πισίνα και θάλασσα ενώ στο τέλος μετά από μια γραπτή αξιολόγηση θα είστε σε θέση να αποκτήσετε το διεθνώς αναγνωρισμένο πτυχίο ερασιτέχνη δύτη πρώτου επιπέδου που θα σας επιτρέψει να πραγματοποιείται αυτόνομες καταδύσεις σε βάθος έως και 18 μέτρων χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή.

 

Εξοπλισμός – Κόστος

Για να ξεκινήσετε τον κύκλο μαθημάτων Open Water Diver θα χρειαστείτε μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα και καλό θα είναι να απευθυνθείτε στο καταδυτικό κέντρο όπου και θα κάνετε τα μαθήματα για να σας δώσουν κάποιες πολύτιμες συμβουλές έτσι ώστε να επιλέξετε σωστά τον εξοπλισμό σας καθώς π.χ. η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζει ακριβώς στο πρόσωπό σας.

Το κόστος των μαθημάτων ποικίλει από σχολή σε σχολή αλλά κυμαίνεται περίπου στα 400ευρώ.

Πολλά κέντρα καταδύσεων παρέχουν ότι άλλο χρειάζεται –στολή, φιάλη, ρυθμιστή πλευστότητας, ρυθμιστή αναπνοής κ.τ.λ.- αλλά καλό είναι να ρωτήσετε πριν την εγγραφή σας τι ακριβώς συμπεριλαμβάνεται στην τιμή και τι έξτρα θα χρειαστεί να αγοράσετε εσείς, για να μπορείτε να υπολογίσετε ακριβώς το ποσό που θα χρειαστεί να ξοδέψετε.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την απόκτηση του πτυχίου δεν είναι αναγκαίο να αγοράσετε όλο τον εξοπλισμό καθώς υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης από οποιοδήποτε καταδυτικό κέντρο.

Γενικότερα για να είστε σίγουρος ότι κάποια σχολή είναι πιστοποιημένη και λειτουργεί νόμιμα μπορείτε να συμβουλευτείτε τα κατά τόπους λιμεναρχεία κάθε περιοχής.

 

Εξειδικευμένη εκπαίδευση

Αυτό βέβαια είναι μόνο η αρχή καθώς στη συνέχεια υπάρχουν πολλές ακόμα δυνατότητες για εξειδικευμένη εκπαίδευση. Τα σχολεία διαρκούν περίπου μια βδομάδα, όσο βέβαια μεγαλύτερη η βαθμίδα τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια των μαθημάτων.

Εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε για το 3ο αστέρι μπαίνετε πλέον σε επαγγελματική μορφή κατάδυσης και μπορείτε να γίνετε βοηθός εκπαιδευτή κάτι που σημαίνει ότι θα μπορείτε να συνοδεύετε καταδύσεις.

Aπό εκεί και πέρα υπάρχουν ειδικά εκπαιδευτικά σχολεία που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει προκειμένου να γίνει επαγγελματίας εκπαιδευτής.

Η αυτόνομη κατάδυση είναι ένα άθλημα και παράλληλα χόμπι που θα αλλάξει αν όχι τον τρόπο ζωής σας σίγουρα τον τρόπο που προγραμματίζετε τις διακοπές σας καθώς ο καταδυτικός τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία.

Όπως μας λέει ένας επαγγελματίας δύτης «κάθε κατάδυση, ακόμα και στο ίδιο μέρος είναι μοναδική γιατί συνεχώς ανακαλύπτεις κάτι καινούριο». Πόσο μάλλον αν καταδύεστε σε καινούρια μέρη, σε θάλασσες εξωτικές με πλούσιο υποβρύχιο κόσμο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *